Ştiinţele Naturii - Căluţul de mare
Descoperă Ştiinţele Naturii : CĂLUŢUL DE MARE ! Calutul de Mare - Hippopocamus Guttulatus – este o curiozitate a naturii.Corpul calutului este subţirel, masurand 5 - 20 cm, are forma de S si este acoperit cu placute osoase. Pe spate prezinta nişte aripioare care îl ajuta să înoate, iar pe cap si spate calul de mare are tuberculi mai mult sau mai putin ascuţiţi.
Calutul se poate intalni într-o varietate de culori de la roşu pâna la auriu, roşcat-cafeniu sau negricios-cafeniu. Respiră la fel ca beştii, prin branhii, iar caracteristicile lor principale sunt asemănătoare cu ale peştilor. Traieste in apele tropicale si temperate, in vegetatia de pe funduri pietroase de mare, printre corali, de care se agata cu ajutorul cozii, inotand vertical, sau inatand cate doi - prinsi unul de altul prin coada. Calutul se hraneste prin aspirarea apei in care se gasesc alge, mici crustacei si alte microorganisme.
Calul de Mare este o vietuitoare uimitoare, singura specie la care femela depune circa 1500 de oua în punga pe care masculul o are în acest scop si peste aproximativ 4-6 săptămâni, masculul-căluţ de mare aduce pe lume puii care au doar un centimetru. Deşi sunt încă vulnerabili, puii pot supravieţui singuri chiar şi în condiţii extreme.
O altă curiozitate a acestui pestişor consta in aceea că poate să-şi schimbe culoarea în funcţie de mediul înconjurător, apărându-se astfel de duşmani si îşi poate mişca ochii independent unul de altul.
In China calutii de mare sunt folositi in scopuri terapeutice, motiv pentru care sunt foarte cautati. In prezent ei reprezinta o specie pe cale de disparitie si se incearca protejarea lor..
Sursa text : http://www.ceimici.ro/