top of page

Stiintele Naturii - Calugarita Orhidee

Descopera Stiintele Naturii cu CALUGARITA ORHIDEE! Aceasta insecta, Hymenopus coronatus, este fenomenala. Si asta fiindca intreg corpul imita aspectul interiorului florii de orhidee, de la forma la textura si colorit.

Asa cum era de asteptat, Hymenopus coronatus isi duce existenta in interiorul orhideelor, unde devine ca si invizibila.

Călugăriţa-orhidee din Asia oferă unul dintre cele mai spectaculoase exemple de camuflaj în lumea insectelor. Stă, de obicei, pe flori cu petale roz, asemănându-se cu ele prin culoare şi prin fomaţiunile lăţite de la nivelul picioarelor, asemănătoare cu petalele florii.

Impresia făcută de înfăţişarea spectaculoasă a insectelor este amplificată de posturile lor bizare.

Culorile se schimba pe masura ce insecta atinge maturitatea. Se bazeaza pe camuflaj si pe abilitatea ei de a imita florile, se pozitioneaza astfel incat sa fie invizibila pentru pradatori, cum ar fi pasarile si asteapta nemiscata insecte care sunt atrase de nectarul florii.

O călugariţa din genul Rhombodera, din Asia.

Ordinul Mantodea cuprinde peste 2.400 de specii de insecte. Multe au înfăţişări stranii, semănând a flori, a frunze sau a felurite arătări cu siluete bizare, şi toate au comportamente prădătoare violente, mergând de la prinderea fulgerătoare a prăzii în „bricegele” picioarelor anterioare până la devorarea masculului de către femelă, în timpul împerecherii - un act ale cărui mistere cercetătorii încă nu au reuşit să le explice.

Călugariţele-flori din genul Pseudocreobotra, din Africa, se numără printre cele mai spectaculoase forme ale acestui grup.

bottom of page